Boekstart

BoekStart bevordert het lezen met heel jonge kinderen én laat ouders met jonge kinderen genieten van boeken. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen, versjes leren en verhaaltjes vertellen versterkt bovendien de band tussen ouder en kind.

Voorlezen aan baby's, kan dat?

Ja, dat kan! Baby's zien, horen en begrijpen vaak al meer dan menig ouder denkt. Jouw baby luistert al vanaf de eerste dag naar uw stem, ziet je gezicht en kijkt naar je ogen en bewegende mond. Voor baby's van 3 maanden tot anderhalf jaar oud zijn er knisper- en stoffenboekjes, badboekjes en speelboekjes. Jouw baby wil niets liever dan samen met je spelen, leren en lezen. Waarschijnlijk heb je weleens gemerkt hoe jouw baby geniet van aandacht en het praten en zingen bij plaatjes.

En lezen met je baby is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor de taalontwikkeling van het kind. Vanaf het voorjaar van 2010 wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van BoekStart door de Universiteit Leiden. De eerste tussenresultaten van de vergelijking tussen BoekStartkinderen en kinderen die nog niet met BoekStart hebben kennisgemaakt wijzen op een duidelijk positief effect van BoekStart.

Hoe komt u in aanmerking voor Boekstart?

Via een brief van de gemeente krijgen ouders een BoekStart waardebon. Met deze bon kunnen ze een gratis Boekstartkoffertje ophalen bij de bibliotheek met daarin een boekje en een CD-boekje met liedjes en versjes. Daarnaast krijgt het kind een gratis lidmaatschap van de bibliotheek. In alle vestigingen is een speciale babyhoek ingericht. Hier zijn babyboeken voor baby's van 0-18 maanden te vinden.

Jong geleerd...

Verwen jouw baby vanaf de geboorte met boeken, liedjes, versjes en verhalen. Zo leert je kind al op jonge leeftijd woorden en zinnen en dat is belangrijk voor de taalontwikkeling. Kleine kinderen vinden het heerlijk om samen in boeken te kijken of zelf te spelen met de boekjes. Beleef samen lees- en kijkplezier en werk tegelijk aan de taalontwikkeling van uw baby. Je geeft je kind hiermee een vliegende boekstart.

Het eerste jaar

Baby's ontdekken graag knisperboekjes, badboekjes en stoffen boekjes. Bovendien zijn ze gek op felle kleuren. In de eerste maanden tot een jaar leert uw kind spelenderwijs boekjes kennen. Vooral in het begin beleeft uw baby alleen al plezier aan het voelen, ruiken, horen of bekijken van het boekje.

Na 1 jaar

Na ongeveer een jaar zijn boeken met een stevige kaft goed te gebruiken. Felle kleuren, flapjes en eenvoudige afbeeldingen van herkenbare onderwerpen als dieren, speelgoed en eten zijn ideaal. Je vertelt daarbij wat je ziet, je bootst geluiden na en speelt in op de reacties van jouw kind. Jouw baby begrijpt al veel meer dan hij kan zeggen!

Over Boekstart

BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Meer informatie vind je op www.boekstart.nl.