Niet te geloven, ondersteboven!

17 maart 2018 t/m 9 september 2018 | Het Nederlands Stripmuseum, Westerhaven 71 , Groningen

Een stripverhaal dat ook ondersteboven gelezen kan worden… dat valt moeilijk te geloven. Toch kan het, zo bewees tekenaar Gustave Verbeek in de eerste jaren van de vorige eeuw met zijn avonturen van Mijnheer Muffaroo en Jufffer Lovekins.

Verbeek tekende zijn zijn strips zo dat je ze kon omdraaien waarna de plaatjes een nieuwe betekenis kregen en het verhaal verder ging. Een bijna onmogelijke prestatie die deze Nederlands-Amerikaanse tekenaar leverde in de eerste jaren van de vorige eeuw. Zijn werk wordt nu geëxposeerd op de enige manier waarop dat mogelijk is: de strips aan de wanden van het museum kunnen door de bezoekers worden omgedraaid. Zo kan iedereen het wonderlijke talent van Verbeek ontdekken.

Daarnaast toont de expositie werk van hedendaagse tekenaars uit binnen- en buitenland die allemaal op hun eigen manier laten zien dat je leuke trucs kunt uithalen met de constructie van een beeldverhaal. Zo speelt de Fransman Pascal Jousselin bijvoorbeeld op verbluffende wijze met de kaders in zijn strip Kaderman.

De Duitse kunstenaar Pedro Stoichita ontwikkelde de 'Mathematische Schatkist van Polybius', een mysterieuze verhalenmachine die speciaal voor de expositie vanuit Berlijn naar Groningen is gehaald.

Verder besteedt de expositie aandacht aan hoekstrips, strips die je om een hoek kunt lezen en weer terug, en aan cirkelstrips, strips die je eindeloos in een cirkel kunt blijven lezen.

In de workshopruimte kan de bezoeker aan de hand van instructies zelf omkeer-tekeningen maken. In de taalhoek ontdekt de bezoeker dat er ook in de taal experimenten plaatsvinden met de volgorde van letters, woorden en zinnen. Er is aandacht voor ambigrammen en gedichten die je heen en terug kunt lezen. Ook hier kan de bezoeker zelf mee aan de slag in de workshopruimte.

Meer informatie: Stripmuseum.