Nederland Leest: Eén boek, duizend gesprekken

Gepubliceerd op: 21 oktober 2020 16:20

In november gaat heel Nederland met elkaar in gesprek in de bibliotheek over één boek. Dit jaar is dat Het zwijgen van Maria Zachea (Atlas Contact) van Judith Koelemeijer. Deze moderne klassieker is voor leden en niet-leden gratis op te halen bij een van onze bibliotheken.

Eén boek, duizend gesprekken

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek, dat lezers cadeau krijgen van de bibliotheek, hét centrum voor ontmoeting en gesprek. Het thema van Nederland Leest voor 2020 sluit daar perfect bij aan: Kleine geschiedenis, grote verhalen. Aan de hand van dit thema krijgen lezers de mogelijkheid om in hun eigen geschiedenis te duiken met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van hun eigen familie of van de stad of streek waarin ze wonen. Die geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden.

Het zwijgen van Maria Zachea

Het zwijgen van Maria Zachea is een moderne klassieker waarin op fascinerende wijze een twintigste-eeuwse familiegeschiedenis wordt ontvouwd die naadloos aansluit op het thema Kleine geschiedenis, grote verhalen. Elke familie heeft zijn verhalen. In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie.

De oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Ze wordt verzorgd door haar twaalf kinderen, geboren tussen 1934 en 1953. Nu de kinderen avond na avond tegenover hun moeder zitten, komen er al snel vragen omhoog. Wat weten die kinderen van hun moeder? Wat weten ze eigenlijk van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun eigentijdse familieverhaal ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw. Het zwijgen van Maria Zachea is een aangrijpend, herkenbaar boek over spreken en zwijgen, herinneren en beleven.