Tentoonstelling De Dodendraad

1 december 2017 t/m 31 december 2017 | Bibliotheek Valkenburg

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tentoonstelling over de Dodendraad, de versperring die de Duitsers vanaf 1915 langs de Belgisch-Nederlandse grens bouwden.

Deze 332 kilometer lange versperring stond onder 2000 volt en moest smokkelaars, spionnen en deserteurs tegenhouden. De grens werd door de Duitsers vooral afgesloten om te voorkomen dat Belgen via het neutrale Nederland naar Groot-Brittannië zouden reizen om zich daar bij het geallieerde leger aan te sluiten. De tentoonstelling bestaat uit elf oprolbare panelen die een spannend verhaal vertellen. Ze leggen uit waarom De Dodendraad werd gebouwd, hoe de versperring er uitzag en welke slimme manieren spionnen en smokkelaars bedachten om er doorheen te breken. Ook is er aandacht voor grensversperringen in andere tijden (van de Romeinen tot en met nu).

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met steun van het Algemeen Nederlands Verbond en de Erfgoedcel Hasselt (België).

Lezing Eugène Rosier

Op 7 december geeft dhr. Eugène Rosier hierover een lezing met als thema: het begin van WOI in augustus 1914 en de aanleg van "Den Draad" (waar de tentoonstelling over gaat) in 1915. Aandacht zal worden besteed aan de maatschappelijke, militaire en politieke ontwikkelingen die hebben bijgedragen aan het ontstaan van WOI. In dat kader zal het besluit en de bouw van Den Draad worden gepresenteerd.
Toegang is gratis, aanmelding gewenst.
Aanvang 19.30 uur.