Expositie Kunstkring Henri Jonas 'Kunst boven de bieb'

29 juli 2017 t/m 27 oktober 2017 | Bibliotheek Valkenburg

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Van 29.7.17 tot 27.10.17 vindt er weer een nieuwe tentoonstelling plaats, in Kunst 'boven' de Bieb, door twee leden van Kunstkring Henri Jonas en een gastexposant.

Lily Kickken (Klimmen 1958)

Lily is sinds haar jeugd actief op het kunstzinnige vlak.
Sinds 2008 richt zij haar aandacht op het werken met keramische materialen. In deze technieken heeft ze zich bekwaamd tijdens cursussen van Marlies Noordkamp te Heerlen en de Vrije academie te Kerkrade. Soorten klei, glazuren, engobe en de effecten van oxiden kwamen aan de orde.

Daarnaast is haar liefde voor de textiele werkvormen uitgebreid met de vilttechniek die ze weet te combineren met haar geboetseerde vrouwenfiguren. De techniek van vilten werd opgedaan tijdens cursussen bij Marianne Janssen te Schinnen.
In haar geboetseerde figuren weet ze, ondanks soms een onrealistisch vorm, het vrouwelijk schoon te accentueren.
Realistische vrouwenfiguren blijven haar boeien en de natuur wordt op zijn mooist uitgebeeld in composities van keramische bloemen die in deze tentoonstelling te zien zijn.

In de bibliotheek te Valkenburg hangt permanent een werk van haar gewijd aan de te jong overleden Jan Hanlo, dichter uit Valkenburg aan de Geul.

Exposities: Op diverse plaatsen trof je haar werk aan zoals tijdens het Zomerhöfke in Craubeek, 2011, 2013, 2015 en dit jaar. Maar ook tijdens de exposities van de kunstkring Henri Jonas.
 

Hélène Hoenjet (Valkenburg 1948)

Na een carrière in de mode volgde zij in 1996 een teken- en schildercursus aan de Volkshogeschool in Valkenburg om vervolgens bij verschillende particuliere docenten les te volgen.

Schilderijen
Grote inspiratiebronnen zijn Chinese schilders als Gao Qipei (1660-1734). Van hen leerde zij het werken met lijnen en vlekken, in subtiele kleuren. Onderwerpen als bloemen en model zijn slechts aanleiding tot het schilderij. De keuze voor olieverf geeft de mogelijkheid snel en gedreven door te werken, waarna een droogperiode volgt, een tijd van bezinning. Als compositorisch alles zijn plaats heeft gekregen is er een eigen wereld ontstaan waarbij compositie, kleur, transparantie en beweging de belangrijkste elementen zijn. In deze tentoonstelling toont zij een nieuwe serie 'Kimono's'.

Bronzen portretten
Sinds 2013 maakt zij portretten in brons. Grote inspirators daarbij zijn de Italiaanse beeldhouwers Giacomo Manzú en Marino Marini. De portretten, opgezet in was, zijn realistisch maar geabstraheerd. Thema: verstilling, menselijke emotie, eigenaardigheid, jeugd en vergankelijkheid. Ze werken als een plaquette, een herinnering aan wat was of is. De maskers worden ook in opdracht gemaakt.
Exposities. Al geruime tijd exposeert zij op diverse locaties in Zuid- en Noord Limburg.
 

Henk van den Biggelaar (Klimmen 1956)

Huidig beroep: verplegingswetenschapper/seniordocent Zuyd Hogeschool.
Aan de basis van zijn fotografie staat het gezin van een schoolvriend. Hier was fotografie niet een keuze maar een essentieel onderdeel van het gezinsleven. Elk kind had een camera (overwegend Rollei’s, Kodak). Zelf ontwikkelen, afdrukken en vergroten. Dia’s presenteren, fotoboeken maken van vakanties was een bezigheid waar veel tijd van de winter aan op ging. Henk vond het geweldig.

Van zijn eerste loon kocht hij een kleinbeeld camera, later een doka uitrusting. Na jaren van veel fotograferen riepen zijn foto’s niet meer dat glorieuze gevoel op als voorheen. Hij werd lid van een fotoclub. Dat inspireerde hem om op een hoger ‘niveau’ te komen. Toch koos hij er voor om naar de Academie in Hasselt te gaan.

Fotografie beheerst zijn leven: lezen over fotografie, bezoeken van grote exposities van belangrijke fotografen.
Zoals hij het zelf samenvat: "Het gezin is mijn alles, werk, studie en samenzijn met anderen, essentieel. Fotografie is een manier van mijn leven geworden."

Fotografie: Henk van den Biggelaar heeft vele jaren van studie achter de rug (Academie voor Schone Kunsten te Hasselt (1999-2005). Met daarnaast vele specialistische cursussen in Wenen, München en Parijs.
Hij is lid van fotogroep Abedia en lid van Fotogenootschap Picto Brussel.
Exposities: Hij nam deel aan vele exposities in binnen- en buitenland.